donderdag 12 september 2019

Geboren zonder baarmoeder en zonder vagina.


Als ik in mijn dagboek of vriendenboekjes van vroeger kijk, staat er altijd bij het kopje “wat wil jij later worden?” als antwoord twee korte woorden geschreven “moeder worden”. Ik speelde met poppen en speelde zoals veel kinderen deden vaak vader en moedertje. Ik stopte een kussen onder mijn buik en zei “Kijk mam ik heb een baby in de buik!” En dan deed ik als of de poppen mijn kinderen waren. Ik zag mijzelf van jongs af aan als moeder. Ik had toen al heel sterk het gevoel, later als ik groot ben wil ik graag kindjes en mama worden. Ik dacht er als kind al zo vaak aan, alsof ik het stiekem al aanvoelde dat ik anders geboren ben dan andere vrouwen. Op mijn 16e zijn ze na veel vreselijke onderzoeken er achter gekomen dat ik met het MRKH syndroom (Mayer -Rokitansky- Küster-Hauser syndroom ) ben geboren. Daar ging mijn grote droom en hierdoor mijn toekomstbeeld. 
Het MRKH syndroom is een aangeboren aandoening die alleen vrouwen hebben. Vrouwen met deze aandoening hebben geen vaginale opening. Op deze plek zit vaak een kuiltje van 2 a 3 cm diep. Aan de buitenkant ziet het er allemaal heel normaal uit vandaar dat dit syndroom vaak op een latere leeftijd vast gesteld word. Ook hebben ze geen baarmoeder en zijn er afwijkingen aan de nieren, het skelet, het hart en het gehoor. Het komt voor bij ongeveer 1 op de 5000 vrouwen. De eierstokken ontwikkelen zich wel en ik heb ook iedere maand een eisprong.
Ik wist op mijn 12e al dat ik anders was dan andere vrouwen. Ik heb mijzelf onderzocht op de wc. Daar hing – omdat ik een oudere zus heb – een plaatje over het hoe je een tampon moet gebruiken. Als nieuwsgierig aagje ging ik dat bij mijzelf proberen. Maar het lukte maar niet! Ik heb het verder nooit aan iemand verteld, niet aan mijn ouders, niet aan mijn zus en al helemaal niet aan een dokter. Ik was ontzettend bang dat mensen mij raar zouden vinden.
Het niet durven vertellen en alleen rondlopen met dit geheim tot mijn 16e heeft voor veel ellende gezorgd. Veel woede, angst en onbegrip. Dagen dat ik alleen maar kon huilen, boos was en niemand die mij begreep. Ik voelde mij alleen op de wereld en dacht dat niemand behalve ik zo geboren was.
Hierdoor ben ik op jonge leeftijd depressief geworden en werd het zo erg dat ik zelfs niet meer naar school kon. Tot ik het niet langer vol kon houden en het van de daken geschreeuwd heb. Mam, pap ik moet jullie wat vertellen.. De volgende dag lag ik al in het ziekenhuis als 16 jarig meisje met een paar dokters die je van onderen eens goed gaan bekijken.
Op die leeftijd een heel dingetje.. 
Eindelijk het verlossende woord van mijn gynaecoloog.. je bent geboren met het MRKH syndroom. Je hebt maar 1 nier, geen volledig diepe vagina en je hebt geen baarmoeder. Ik wist al dat ik anders was. Maar het feit dat ik nooit mijn kindje zou gaan kunnen dragen in de toekomst, dat hakte er enorm in!
Ook kreeg ik een soort do-it-yourself kit mee ( pelottes , een soort plastic dildo’s ) om mijn vagina dieper te maken. Je rekt het letterlijk op en het is pijnlijk en absoluut niet plezierig. Maar goed .. als ik ooit geslachtsgemeenschap zou willen hebben dan moest dit wel. Als dat niet lukte zou ik een operatie kunnen ondergaan.
Ik dacht na het vertellen van “mijn geheim” dat mijn depressie ook wel wel over ging. Dat was helaas niet het geval. De depressie is chronisch geworden. Ik moest leren leven met het feit dat ik nooit zelf mijn kindje zou kunnen dragen. Accepteren dat ik niet minder vrouw ben dan anderen hierdoor.
Het rouwen van een stukje van mijzelf en een ervaring. Het rouwen om een kind die nog niet eens is geboren maar al wel in mijn hart zit. Het is een heel rouwproces voor mij geweest maar nu 10 jaar later.. kan ik met trots zeggen dat ik mijzelf en de situatie volledig accepteer. 
Ja ik heb mijn mindere dagen bijvoorbeeld als ik mensen die dicht bij me staan zwanger zie worden. Ja dan moet ik soms even wat traantjes laten. Dan voel ik soms een beetje jaloezie maar gelukkig kan ik nu ook heel blij voor ze zijn!
Mijn man en ik hebben samen nog steeds een wens, een kinderwens. Omdat ik wel mijn eigen eierstokken heb, zouden wij graag hoogtechnologisch draagmoederschap willen overwegen. Wij zijn nu bezig met het invriezen van onze embryo’s. Wij hebben alleen nog niemand gevonden die voor ons draagmoeder zou willen zijn. En deze zoektocht gaat ontzettend lastig zijn.
Wij hopen zo dat door ons verhaal/ blog te delen er toch ooit een lieve vrouw op staat die draagmoeder wilt zijn voor ons kindje. De kans is klein maar wij geven niet op.

1 van de vriendenboekjes.
Geschreven toen ik 11 jaar oud was.



vrijdag 30 augustus 2019

Bijzondere gebeurtenis en embryo's

Wij zijn getrouwd! ♡



Wij zijn de 17e getrouwd..zo ontzettend mooie bijzondere dag gehad.
Helaas door al het leuke plannen en regelen vooraf niet veel tijd gehad om te bloggen. 


Onze trouwambtenaar kwam met een super mooie verassing wat betreft onze enorme kinderwens.

Onze trouw ambtenaar (super leuk mens) vroeg of ze nog iets mocht zeggen over onze enorme kinderwens.. de zoektocht naar een draagmoeder en het feit dat ik zonder baarmoeder geboren ben.. Ja zeiden we.. dat vonden wij mooi. maar hoe we dat mooi konden verwoorden zonder dat het te sip werd en de nadruk daar op gelegd werd , wisten wij niet. Een wensballon misschien? Nee toch te overdreven voor ons. We hebben maar gezegd dat ze het kon benoemen op een mooie manier maar verder niets.

 Als verassing heeft ze toch zo iets bijzonders gedaan voor ons. Wij wisten nergens van af. De pianist mijn neef Jess die in het complot zat, begon met een mooi nummer en de ambtenaar had een symbolische steen. Een steen die rond al onze dierbare mensen die er bij waren is gegaan. Die ze even in hun handen mochten vast houden en mochten wensen dat onze droom uit mag gaan komen in de toekomst.
Een steen vol met positieve gedachten.
Een hele mooie waardevolle steen nu.

Wij gaan starten met het traject om onze embryo's te laten invriezen!

De steen gaat natuurlijk met ons mee als we gaan starten in het ziekenhuis voor het traject om onze embryo's te laten invriezen.

Want ja, wij hebben nog meer mooi nieuws.. Mijn eierstokken functioneren gelukkig prima! 

Wij kunnen starten met het traject om onze embryo's in te laten vriezen.

Ik moest bijna huilen bij het horen van deze woorden. Ik was enorm opgelucht dat ik dit wel samen met mijn man kan doen. Dat mijn lichaam met dit stukje nog wel naar behoren werkt. Het voelt zo fijn.

Wij gaan dit samen aan en hopen op een paar hele mooie embryo's die ooit gedragen kunnen worden door onze nog zo gewenste draagmoeder.

Wij blijven met goede hoop vooruit gaan.











maandag 10 juni 2019



Hoe ervaart een man het eigenlijk als zijn partner geen of niet gemakkelijk kinderen kan krijgen? Hoe gaat een man hier eigenlijk mee om?


Omdat Vaderdag er weer bijna aankomt , 
lijkt het mij een mooi idee om mijn aanstaande man eens wat vragen te stellen.
Ik merk dat de mannen toch vaak vergeten worden en bij de dokters afspraken worden voornamelijk mij vragen gesteld.
Ook online gaat het vaak over de vrouwen.. mannen horen wij nauwelijks.
Waarom eigenlijk? Voor mannen is het toch niet minder lastig of pijnlijk?
'Ik denk zelf dat het is omdat vrouwen van jong af aan geleerd wordt dat ze wel emoties mogen laten zien en mannen horen over het algemeen een 'stoer' imago  te hebben. En dat terwijl ik het juist zo bijzonder mooi en super stoer vind als mannen wel hun emoties kunnen laten zien.'

Ps , de antwoorden van mijn vriend zijn precies geschreven zoals hij het zei.


Toen je voor het eerst hoorde dat ik zelf geen kinderen kon krijgen , schrok je hier van? Wou je misschien een stapje terug doen of weg rennen ? Hoe reageerde jij hier op ?
Ik was wel geschrokken eerlijk gezegd.
Maar ik heb niet iets gehad van ,oei nou moet ik hier wegwezen. 
Ik heb meteen opgezocht wat MRKH syndroom was. 
Ik vond het in eerste instantie wel interessant.. Maar ook sneu voor jou maar ik zelf zag het niet als een obstakel. Ik vond jou nog steeds heel leuk en was nog steeds geïnteresseerd. Het zat niet in de weg.

Hoe sta jij er in momenteel , en vind je het soms lastig 
Het is vooral lastig om te zien hoe andere mensen met een pak geld en veel media aandacht wel snel succesvol zijn in het vinden van een draagmoeder.
Frustrerend dat wij nergens terecht kunnen eigenlijk. Er is niet zoiets als een draagmoederbank waar je een draagmoeder "zo eventjes uit kan kiezen."
De zoektocht als je niemand kent is lastig. Aangezien je geen oproepen mag plaatsen.
De onzekerheid vind ik lastig, of het ooit gaat lukken om een kind te mogen krijgen. 
Maar vooral vind ik het erg de effecten op jou zelf te zien, emotioneel en vaak erg zwaar voor jou. En niets dat ik kan veranderen om je pijn te verzachten.

Hoe steun jij mij hier in?
Ik geef je de ruimte als je het nodig hebt.
En als we bijvoorbeeld naar een arts gaan wil ik er altijd bij zijn. 
Ik vraag soms ook als ik merk dat je verdrietig bent , of je er over wilt praten.
Ik probeer soms om de positieve energie te zijn juist als jij in de dip zit. 

Is het verdriet anders dan dat het voor een vrouw is ? Omdat mannen toch het stoere imago hebben vaak?
Sowieso al anders.
Dat er volgensmij meer druk op word gezet voor een vrouw als dat voor een man omdat vrouwen,  heel vroeger al verwacht werden om kinderen op de wereld te brengen. Het was eigenlijk de norm. En iets dat nog steeds vaak zo word verwacht. 
Ik heb gelukkig nog niet zo vaak de vraag gehad van 'wanneer ga jij aan kinderen beginnen?'.
Bij mij is het gevoel iets meer weggestopt. 

Maar vind je het wel fijn om hier over te kunnen praten ,en jou gevoel ook te kunnen uiten?
Ja ,aan de ene kant wel. 
Ik wil mijn ei hier over ook kwijt kunnen..
Maar ik ben ook bang om jou te kwetsen als ik er zo maar over begin.
Ik vind het soms fijn om er samen over te praten omdat wij dit toch samen aangaan. 
Want samen kunnen wij dit sowieso aan, met of zonder kind in onze toekomst. 


● een dikke vette dankjewel naar mijn vriend Frederik voor zijn openheid ♡.

En voor alle partners van vrouwen die niet of moeilijk kinderen kunnen krijgen.
Praat er over als jij daar behoefte aan hebt, want ook jullie doen er zeker toe!











woensdag 5 juni 2019

Het MRKH syndroom

Het MRKH syndroom


Het MRKH-syndroom (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroom) is een aangeboren aandoening die alleen vrouwen kunnen hebben. Vrouwen met dit syndroom hebben geen vaginaal kanaal en geen baarmoeder. Hoeveel vrouwen hier precies mee geboren worden is niet bekend , maar geschat wordt dat dit wereldwijd 1 op de 5000 is.



Ik ben 1 van de 5000 , en ben geboren met het MRKH syndroom.

Het MRKH-syndroom komt het vaakst tot uiting in de puberteit. Het eerste signaal is vaak dat de ongesteldheid uitblijft. 
Dat was bij mij ook het geval alleen ik kwam er op eigen onderzoek ietsjes eerder achter.
Ik kwam er op 12 jarige leeftijd zelf achter dat ik het MRKH syndroom had.
Door het bekijken van een plaatje over het vrouwelijke geslachtsdeel die in een tampon pakket zat.
Ik kwam er achter dat ik anders gebouwd was dan 'normale' vrouwen.
Het eerste dat er door mij heen ging was:
Ben ik wel een vrouw? Wat ben ik? Ben ik de enige op de wereld die zo geboren is?
Ik voelde mij ontzettend eenzaam, werd depressief.
Wie wil er nou ooit met mij trouwen etc.
-ha Frederik wel blijkt jaren later dus dat is al goed gekomen nu hopelijk de rest van mijn dromen ook nog. 
Ook met tegenwind kun je vooruit gaan. 
En dat doen we vol goede moed!

Op 17 jarige leeftijd ben ik dan eindelijk zo ver om samen met mijn ouders de spannende stap richting het ziekenhuis te nemen.
Daar konden ze met een echo wel eierstokken zien, maar geen baarmoeder en maar 1 nier. Zeker weten wisten ze het niet dus deden ze nog een MRI scan,bloedonderzoek en bot onderzoek.
Toen alles duidelijk was, werd mij verteld dat ik inderdaad het MRKH syndroom had en nooit zelf kinderen kon krijgen. Dat nieuws hakte er behoorlijk in.

Ik ben toen naar een gynaecoloog gegaan en heb gevraagd wat de mogelijkheden zijn en wat ik zelf nog zou kunnen. Want die eileiders en eitjes heb ik wel. Ik heb maandelijks wel een cyclus.
Ze vertelde mij dat ik via hoogtechnologisch draagmoederschap wel moeder zou kunnen worden.

Frederik en ik hebben een wens , een kinderwens! 
Volgende week heb ik een afspraak bij de gynaecoloog om te kijken of mijn eitjes nog goed genoeg zijn voor afname. En of ik straks kan beginnen met hormoonbehandelingen. Zo begint ons avontuur.
Blijf je mee lezen en hopen?

Spannend..









Wie zijn wij en waarom bloggen wij eigenlijk?

Frederik en Kelly gaan trouwen!

Wie zijn wij nou eigenlijk ?


Even kort voorstellen:
Frederik is 25 jaar en komt uit België 
Hij houdt van grappen maken ,de natuur, fietsen, lekker eten ,dieren.. en dan met name onze eigen dieren 😜.
Hond yogi , mega grote kater Arie ( een 10 kg dikke maine coon) en poes Mimi.
Ook houdt hij een beetje veel van Kelly. 

Kelly is 26 jaar en houdt van rust, natuur, koken, dansen, humor en reizen.
Zij woont samen met Frederik en de dieren in een rustig dorpje in het oosten van Nederland, genaamd Holten.
Holten ligt aan een heel groot nationaal park waar wij graag wandelen ,fietsen en de sledehondensport doen.
In augustus gaan wij trouwen. En zijn al volop bezig met onze toekomst. 
Zo ook onze kinderwens!

Waarom deze blog?


Zoals jullie misschien al weten zijn wij volop bezig met de stappen richting het ouderschap. 
We hebben enorm veel onderzocht wat de opties zijn voor ons om pap en mam te kunnen worden. 
En is gebleken dat (hoogtechnologisch) draagmoederschap bij ons als favoriet naar voren kwam.
Wij merken dat er best interesse is in ons verhaal.
Daarnaast vinden wij het heel belangrijk om ons verhaal openbaar te maken.
Onze blog gaat voornamelijk over onze ervaring naar de zoektocht van een draagmoeder in Nederland/België.
Het MRKH syndroom en alles wat er bij komt kijken als je zelf geen kindje kunt dragen.

Helaas kunnen wij nergens terecht met dit onderwerp. Wij hebben niemand in onze familie en vrienden kring die voor ons zou kunnen dragen.
Als je als wensouders een draagmoeder zoekt, heb je daarom een pittige zoektocht voor je.

Zo mogen er ook geen oproepjes geplaatst worden. Hierbij hopen wij toch dat mensen in onze omgeving en buiten onze omgeving , dit lezen en er van af weten dat wij nog steeds een draagmoeder zoeken.








Ons onzichtbaar gemis


Lieve allemaal wij zijn twee jonge wensouders ,
'wat zijn wensouders nou weer hoor ik jullie zeggen'..
Wensouders zijn mensen met een enorm grote kinderwens waarbij het zwanger worden niet vanzelfsprekend is.
Het paar (de wensouders) dat een kind wenst
 kan een andere vrouw vragen een kind voor hen te dragen.
Met deze blog willen wij jullie meenemen met ons avontuur. 
De verwezelijking van onze droom als;
Papa en Mama! ♡





Deze kaart is te koop op https://www.huisjeno56.nl/a-50195127/mijlpaalkaarten/mijlpaalkaarten-kinderwens/